שאלות נפוצות
שאלות שהופנו באמצעות המדור המשפטי של העיתון "קול השרון", ונענו על ידי עו"ד אדיר בנימיני
שאלה 1:
קיבלתי בדואר כתב אישום בגין מעורבות בתאונה: טוענים שחסמתי את נתיב נסיעתו של הקטנוע, וגרמתי לתאונה, בה נחבל אותו רוכב חבלות של ממש, ונגרמו לו שברים ברגל וביד. ראיתי את הקטנוע מאחורי, מנסה לעקוץ אותי מצד ימין, ולדעתי לא היה כל מגע ביני לבינו. אם הייתה התנגשות זה היה בין הקטנוע לבין אחד הרכבים החונים, ולא קשור אלי. מה עלי לעשות?
עו"ד אדיר בנימיני (דיני תעבורה): על פניו, וזאת רק על פי רמת החבלות, במידה ותורשע בדין, תהיה צפוי לפסילת מינימום של שלושה חודשים לפחות, ואף לא מן הנמנע שתיענש אף הרבה יותר בחומרה לאור מדיניות הענישה המקובלת בתיקים בהן נגרמו חבלות משמעותיות לנהג המעורב בתאונה. מכאן, שמאוד מומלץ שתתייצב לדיון בלוויית עורך-דין לתעבורה. יחד עם זאת, על פי הסיטואציה אותה אתה מתאר, קשה לקבוע כי אתה אכן האשם בהתרחשות התאונה. כל זאת מכיוון שחל איסור על ביצוע עקיפה מצד ימין, וכן הנוסע מאחור אמור לשים לב למתרחש בכביש, ולשמור מרחק מהרכב לפניו. הכול בהנחה כמובן שלא בצעת סטייה מסוכנת ופתאומית שלא בבטחה. כדאי מאוד שעורך-דין העוסק בתחום יבחן את חומר הראיות בתיק.
שאלה 2:
נתפסתי בנהיגה בשכרות, כשמכשיר הבדיקה הראה תוצאה של 290, והשוטרים בכל זאת נתנו לי הזמנה למשפט, למרות שהתחננתי אליהם שזה המינימום המותר לשתות. באמת ששתיתי רק כוסית אחת, הרבה לפני הנהיגה. האם זו לא טעות? האם אני לא אמור לצאת מזה בלי כלום?
עו"ד אדיר בנימיני (דיני תעבורה): יש הגיון רב בדבריך. זה נכון, שבעבירות של מדידה ושיעורין בכלל, ובפרט בעבירות תעבורה, נוהגים תמיד לאכוף את האיסור במידה אחת מעל האיסור שנקבע. לצורך ההמחשה, אם מהירות הנסיעה היא עד 90 קמ"ש, הרי שבמסגרת אותו הכביש מותר לנסוע במהירות זו. רף האכיפה בעבירות אלכוהול עומד על 290 מ"ק לליטר אוויר נשוף, וזאת בעקבות פסיקה של בית המשפט המחוזי בירושלים בפרשת עוזרי. הטענה שיש להגיש כתבי אישום רק מהדרגה הבאה מעל 290 מ"ק, נדונה ונדחתה על ידי כב' השופט, ד"ר עודד מודריק, מבית המשפט המחוזי בת"א. כתב האישום יעמוד לפיכך בתוקפו, ועליך להתייצב לדיון שנקבע. במידה ותורשע, תהיה בסכנה של פסילת מינימום בת-שנתיים, ולכן מומלץ מאוד שתתייצב לדיון בליווי עורך דין לתעבורה.
שאלה 3:
קיבלתי דו"ח על שימוש בטלפון נייד (1000 ₪). הייתי חייב לשלוח הודעה דחופה ולכן נעצרתי בצד ונכנסתי למפרץ חניה, ורק אז עניתי למיסרון. השוטר שעצר אותי טען שאסור לי להתעסק עם הטלפון כשהמנוע לא דומם. האם הוא צודק ומה הסיכויים שלי אם אבקש להישפט?
עו"ד אדיר בנימיני (דיני תעבורה): הפסיקה במקרה כמו שלך אינה חד-משמעית. צריך במיוחד לבדוק האם השוטר ראה אותה עושה שימוש כלשהו במכשיר הנייד במהלך הנסיעה עצמה. כלומר, האם הסתכלת על המכשיר בזמן שהיית בנהיגה. הגדרת העבירה בפקודת התעבורה קובעת שהרכב צריך להיות "בתנועה", יחד עם זאת, אין בפקודת התעבורה הגדרה מפורשת מהו ביצוע "אקט של נהיגה", והדבר נתון לפרשנות. בעיקרון יש להבחין בין עצירה (במצב בו הרכב מונע) כאשר הרכב נמצא בתנועה (כמו למשל עמידה בתמרור אדום), לבין מקרה כמו שלך, בו נעצרת ביוזמתך במפרץ החניה בשולי הכביש. לא אחת נקבע בפסיקה כי במקרה כמו שאתה מתאר מותר לעשות שימוש בטלפון הנייד. קשה לי להעריך את סיכוייך מבלי לראות את הדו"ח והחומר הנלווה לו. על כן, כדאי מאוד שתתייעץ עם עורך-דין מהתחום לפני שתגיש בקשה להישפט.
שאלה 4:
האחראי על התפעול במקום העבודה שלי העביר לי הזמנה לדין על שם החברה בגין עבירת מהירות שבוצעה ברכב בו אני נוהג מטעם העבודה, ונתן לי הוראה "לטפל בזה". מה עלי לעשות?
עו"ד אדיר בנימיני (דיני תעבורה): עליך להצטייד בייפוי-כוח חתום על ידי אורגן בעל זכות חתימה בתאגיד, הכולל גם בקשה מטעם התאגיד להסב את הדו"ח על שמך, זאת מתוך הנחה כי הרכב המדובר נמצא דרך קבע בחזקתך ו/או היה בחזקתך בעת ביצוע העבירה. מקום העבודה מבקש לנהוג כך, כפי הנראה, לאור המדיניות העונשית (המונחית על ידי הכנסת) להטיל קנסות כבדים, עד פי 4, על תאגידים שאינם חושפים את זהות בעל הרכב. מכיוון שעבירה מעין זו עלולה לחשוף אותך, באופן אישי, לסכנת פסילה בפועל רצוי להתייצב לדיון בבית המשפט בליווי עורך-דין.
שאלה 5:
משרד הרישוי לא מחדש לי את הרישיון כבר כמה שנים בגלל הצטברות קנסות אני מקבל כל הזמן רישיון נהיגה לחצי שנה. היום אני מעוכב רישיון בשל חובות בהוצאה לפועל. יומיים אחרי שפג תוקף הרישיון, תפס אותי שוטר ונתן לי הזמנה למשפט בה כתב שאין לי רישיון חמש שנים, וזאת למרות שהראיתי לו שרק יומיים קודם נגמר התוקף.
עו"ד אדיר בנימיני (דיני תעבורה): ככלל, כתב אישום (הכולל הזמנה למשפט) מוגש על היעדר רישיון תקף, רק אם חלפה למעלה משנה ממועד פקיעתו, זאת בהתאם למדיניות האכיפה המשטרתית הנהוגה כיום. למרות שאין בנושא הלכה מחייבת של בית המשפט העליון, המדיניות שאומצה על ידי בתי המשפט היא שבכל מקרה בו מוגש כתב אישום על נהיגה ללא רישיון תקף, מניין הימים מתחיל מיום פקיעתו של רישיון "הפלסטיק" האחרון שהוענק לנהג. לפיכך, לרישיון הנהיגה הזמני מנייר יש משקל רק לעניין חומרת הענישה בגין העבירה. מומלץ מאוד להתייצב למשפט בליווי עורך-דין, שכן בנסיבות האמורות הנך נמצא בסכנה של פסילת רישיון ארוכה בפועל.
למען הסר ספק, יובהר כי אין באמור משום מתן עצה או חוות דעת משפטית ויש להיוועץ פרטנית עם עו"ד בטרם יעשה שימוש במידע לעיל
Davidov-Benyamini – Israeli Law-Firm which specialize in traffic violations, such as speeding, red-light tickets, cell-phone tickets, traffic violations for out of state drivers, fatal accident, hit and run, reckless driving and DUI.
If you are interested in receiving a legal advice in traffic law, please Contact Us.